MDClimb - with heart in the mountains and mountains in our heart Home About Trips Blog Contact
<<first     <previous     next>     last>> home > trips (tagged) > 1-111 (of 111) entries/page: 10 | 25 | 50 | 100 | all

Južni Velebit, Tulove grede

  23. 05. 2021.     comments: 0

Još jedno bivakiranje u prekrasnom ambijentu i u nedjelju sam dobio tečajca Igora za partnera. Trebalo je ispasti da jučerašnji gužvoviti sektor danas nije popularan, no ipak nas je bilo tri naveza u odabranoj Smeri čez plošče. Lijepa stijena, penjanje slično kao i subotnje, ali je stijena skroz čvrsta i ima nešto nepotrebnih klinovima, čak i spitova. U zadnjoj dužini naletio sam na stoper za koji sam se tek tog trena sjetio da je postavljen dan ranije i nakon silnih pokušaja vađenja otpisan. Ako pametniji zbilja uvijek popušta, dosad još nisam ispao pametniji od bilo kojeg stopera, tako da je isti vraćen sretnom vlasniku.

Južni Velebit, Tulove grede

  22. 05. 2021.     comments: 0

Nakon ugodnog noćenja pod Tulovim gredama, Ana, Hrco, Špiro i ja dočekali smo dolazak Ljetne alpinističke škole AOV. U subotu smo tečajac Robi i ja nabasali na gužvu u smjerovima (tečajci su sami birali) pa smo ipak potegli prvenstveni u dijelu stijene gdje nije bilo ničeg. Malo nas je prala kiša, malo pržilo sunce, malo mazio vjetar... Novi smjer je ostavljen potpuno neopremljen, krasne ploče, trunku krušljiv u detalju, ali daleko manje od "nekrušljive" alpske stijene. Stup desno od Dvodelnog kamina, slikoskica u galeriji. Potrebne su vam gurtne i kevlarice, stoperi i mali fredovi. Smjer je dobio i instant prvo ponavljanje jer je Špiro sa svojim tečajcem skrenuo za nama iz Dvodelnog kamina, koji, ruku na srce, ni meni ne djeluje baš privlačno. Subota je navodno završila dobrim tulumom, bar za one koji nisu imali tulum u glavi.

Karavanke, Vrtača

  29. 02. 2020.     comments: 0

Almost five years since last time I climbed Vrtača by the Southeast ridge route. The route was barely in conditions so it was more difficult this time but still very nice by any standards. Raging wind was blowing new snow all over some pretty dangerous ground so a safe winter route was tough to find in the whole of Slovenia. But this one was a jackpot. Just below the top of Vrtača we met some ten Slovenian mountain rescuers on a training tour. They had just climbed up the Y gully – our plan A for a descent route. Good conditions confirmed, there was nothing more than to head down. Yet another wonderful winter day in the mountains!

Karavanke, Storžič

  18. 02. 2017.     comments: 0

Uvjeti za penjanje u Storžiču ne baš sigurni. Ali zato odlični za vježbe lavinske potrage i spašavanja unesrećenih iz lavina. U izvedbi Zimske alpinističke škole AOŽ i Škole planinskog skijanja.

Umjetni slapovi Mlačca, Mojstrana

  15. 01. 2017.     comments: 0

Zimska alpinistička škola AO Željezničar na umjetnim slapovima u Mojstrani. Trebalo je početi od početka, ne od sredine, a za to je Mojstrana zakon.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  11. 09. 2016.     comments: 0

I drugi dan iskrao sam se na pola dana i pridružio Durangu. U nedjelju smo Daniel i ja popeli Ča je od Draga je od Draga sa već standardnom školskom izlaznom varijantom. Dok su tečajci nakon dugog smjera u pravilu ostajali frikat u klancima, ja sam se po kratkom postupku uputio doma. Ipak sam na godišnjem, znači moram puno odmarati. Not! :)

Južni Velebit, Velika Paklenica

  10. 09. 2016.     comments: 0

Škola SPK Durango "posjetila me" u Paklenici dok sam na godišnjem. :) Ukrao sam malo vremena i u subotu odradio jedan smjer s tečajcem Vedranom. Jedan ali vrijedan, respektabilan Celjski stup. Moji mišići stopala već su zaboravili što znači penjati u raskoraku, izgorili su! :)

Južni Velebit, Velika Paklenica

  04. 06. 2016.     comments: 0

Ispit za vodiče C standarda u Paklenici. C standard u HPS-u je vođenje na sportsko penjanje, ove godine samo dva kandidata. Nenad i ja propitali smo vodičko-penjačke tehnike pri vođenju na penjanje kratkih sportskih smjerova, ali i glumili klijente u dugim sportskim smjerovima. Zaključak: neke LJAŠ u HPS-u izmišljaju "svoje" penjačke tehnike što nekim kandidatima priušti ni manje ni više nego pad na ispitu i "sretno na popravnom". Pa hvala im na takvom "školovanju".

Južni Velebit, Velika Paklenica

  17. 04. 2016.     comments: 0

Prijatelji moji iz Mađarske, epizoda četvrta. Odabir smjera pao je na Josipa Debeljaka. Nije težak, ali je dugačak pa predstavlja pravi poligon za vježbanje tehnika. Na ulazu smo prestigli priličnu gužvu, što je bio ključ sigurnog nastavka dana. Dalje samo uživanje do vrha, uz pokoju novu tehniku, no uglavnom utvrđivanje onih standardnih. Sad je vrijeme za trenkanje i podizanje ocjena pa da i teži smjerovi dođu na red.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  16. 04. 2016.     comments: 0

Prijatelji moji iz Mađarske, epizoda treća. Došlo je vrijeme za pokazati našim gostima neki Peklenički klasik. A koji je valjda najpenjaniji dugi smjer u cijeloj Paklenici? Mogao bi to biti Nosorog. Malo smo ponovili tehnike penjanja dugih sportskih smjerova i pritom uživali ko prasci.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  08. 11. 2015.     comments: 0

Drugi dan seminara za vodiče C standarda. Najprije smo odradili zadane vježbe pri tlu, a onda opet u stijenu. Opet Valentina i ja, ovaj put popeli smo Lidijin i još u dobrom društvu. Kandidatima sretno na ispitu!

Južni Velebit, Velika Paklenica

  07. 11. 2015.     comments: 0

Prvi dan seminara za vodiče C standarda. Počeli smo s vođenjem na penjanje kratkih sportskih smjerova. Nakon toga prebacili smo se u duge smjerove. Valentina i ja popeli smo Danaju s naglaskom na vodičke tehnike i tehnike samosapašavanja u dugim penjačkim smjerovima.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  18. 10. 2015.     comments: 0

Drugi dan sa školom u Paklenici. I drugi dan s Krešom! Nisam mislio da ću imati prilike penjati Srednje rebro baš na školi, no s obzirom na iskustvo od prethodnog dana, nisam se dvoumio. Odradili smo smjer baš lijepo školski, ponovilo se!

Južni Velebit, Velika Paklenica

  17. 10. 2015.     comments: 0

Ponekad te i na školi usreći vrlo kvalitetan tečajac. Moglo bi se reći da je na školi tek "reda radi" ako u jednom danu, preciznije u 3 i pol sati penjanja popnete s tečajcem Ča je od Draga je od Draga (izl. var.), Centralni kamin (izl. var. kroz Sj. rebro) i Danaju, sve "leđere". Prekrasan opušteni dan u Paklenici s Krešom.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  27. 09. 2015.     comments: 0

U nedjelju smo se prebacili na AOŽ školu. Svak sa svojim tečajcima, a meni je čast pripala voditi ekipu u Sjeverni greben. Jaka bura nija nam dozvolila puno više od toga. Tek po povratku oslobodio se još Cile pa smo popeli još i taj smjerčić za kraj.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  26. 09. 2015.     comments: 0

Josipa i ja u gostima, na školi SPK Durango te ujedno na vježbi SPV Zagreb. Durangačima je to bio prvi izlet u Paklenicu i općenito u duge smjerove pa smo dva tečajca prvo odveli u Josipa Debeljaka. Kad smo se napenjali, odradili smo još vježbu abseil u više dužina, na sportskom sektoru u Klancima.

Medvednica, Gorsko zrcalo

  19. 09. 2015.     comments: 0

Uvijek je posebno na Gorskom zrcalu. Ova škola dosta se kasno susrela s tehničkim penjanjem, ali ništa zato. Osim tehničkog penjanja odradili smo i gro drugih tehnika standardnih za ovu lokaciju, poput abseila, prusiciranja, sv. Bernarda...

Južni Velebit, Velika Paklenica

  09. 08. 2015.     comments: 1

Nedjeljno popodne, umjesto u fjaci, provedeno u klancima. Vrijeme odlično iskorišteno! U društvu naših gošći iz kuće i oca u ulozi foto-reportera, koji nije propustio ni priliku da zajaši Ljusku i nađe se s druge strane objektiva. Thanks guys!

Južni Velebit, Velika Paklenica

  13. 06. 2015.     comments: 0

Ispit za vodiče C standarda u Paklenici. C standard u HPS-u je vođenje na sportsko penjanje. Kandidatima smo upriličili pravi ispit, što znači da su osim demonstriranja vodičko-penjačkih tehnika na tlu morali provesti "klijenta" kroz neki dugi sportski smjer te se gore u realnim uvjetima snaći u raznim škakljivim situacijama koje im "klijent" priušti.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  09. 05. 2015.     comments: 0

Josipa, Ines i ja s Velebitašima na njihovoj školi. Skompali smo tri naveza i razvukli se po Sjevernom grebenu. Učili smo koristiti čokove i improvizirati sidrišta. Bilo je tu svega. :) Kasnije smo se presložili pa je Josipa povela u Josipa Debeljaka, a ja u Lidijin s Nosorogom.

Karavanke, Vrtača

  04. 04. 2015.     comments: 0

Post-školski izleti još traju i trajat će dok god ima bijelog. Jugovzhodni greben Vrtače poslužio nam je kao prekrasna ne preteška tura za iskoristiti pola dana prije najavljena pogoršanja vremena. A meni ujedno i za testiranje novih gojzi.

Julijske Alpe, Krnica

  14. 03. 2015.     comments: 0

Zimska škola odradila je skoro sve što je trebala. No to ne znači da je sezona pri kraju, naprotiv! Ovaj put odradili smo jednu izvidnicu u SZ stijenu Dovškog Gamsovca. Od maks. izvedivih 1400 m visinske razlike odradili smo oko pola, do prevjesnog snježnog skoka koji nam se nasmijao u brk i okrenuo nas natrag. Pa do sljedeći puta...

Julijske Alpe, Vršič

  28. 02. 2015.     comments: 0

Dobar zalogaj leda u Prednjoj glavi Prisojnika. Drugi slap u izvedbi zimske alpinističke škole AOŽ bio je pravi pogodak. Dobar led, nešto snijega, odlično iskustvo!

Medvednica, Sljeme

  08. 02. 2015.     comments: 0

Izlet zimske alpinističke škole AOŽ. Glavna tema bila je bivakiranje. Prespavali smo (da, prespavali) na Sljemenu noć kojom su prijetili građanima Zagreba kao najhladnijom dosad... Svašta. Sljedeći dan vježbanje lavinskog presjeka i pokazna vježba turnog skijanja, a na kraju i jedan zabavni skijaški spust sa Sljemena skoro do u Zagreb.

Hohe Tauern, Maltatal

  06. 01. 2015.     comments: 0

Treći dan trebalo je primijeniti naučeno. Ne baš idealni uvjeti u Maltatalu ipak su nam omogućili penjanje. Osmero polaznika škole i devet instruktora i asistenata pobrinuli su se da se dan jako dobro iskoristi. Hrvoje i ja te Sanda i Rene popeli smo slap Superfeucht – do gornje zavjese koja će pričekati neke hladnije dane.

Julijske Alpe, Vršič

  05. 01. 2015.     comments: 0

Sidrišta u ledu i osnove penjanja leda. Drugi dan vratili smo se na isto mjesto gdje su najraznolikije rubne pukotine nudile sve što nam je trebalo. Šraubanje, izrada abalakov-sidrišta i top-rope od skoro vertikalnog do opako prevjesnog leda!

Julijske Alpe, Vršič

  04. 01. 2015.     comments: 0

Trodnevni izlet zimske alpinističke škole AOŽ. Ledenjačke tehnike obavezan su dio zimske škole, a mi smo na Vršiču pronašli baš idealne uvjete za vježbu. Cijeli dan imali smo pune ruke posla.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  09. 11. 2014.     comments: 0

Drugi dan seminara nastavili smo s vježbama u dugim smjerovima. Slavica, Šime i ja popeli smo Danaju u Stupu Anića kuka gdje smo gradivo proširili vježbom abseila s dva klijenta u više dužina. Oba dana bila je najavljena mogućnost kiše, no vrijeme je izdržalo bez i kapi.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  08. 11. 2014.     comments: 0

Prvi dan seminara za vodiče. Kandidatima za C standard pokazivali smo razne vježbe na tlu i na kratkim sportskim smjerovima te nastavili sa složenijim manevrima u dugim smjerovima. U subotu smo Slavica i ja popeli Centralni kamin.

Srednji Velebit, Dabarski kukovi

  28. 09. 2014.     comments: 0

Drugi dan na Dabrovima uglavnom smo penjali ravnopravno s tečajcima. Ivan i ja popeli smo La Figlia del Capitano, bez vjetra i u kratkim rukavima. Nakon smjera smo na zbornom mjestu odradili ostatke subotnjeg kolokvija dok se svi nisu vratili iz smjerova. S obzirom na lijep dan, okupljanje je potrajalo do mraka, no sve u svemu bez problema.

Srednji Velebit, Dabarski kukovi

  27. 09. 2014.     comments: 0

Ljetna škola AOŽ na Dabrovima. Prvi dvodnevni izlet i prvi dugi smjerovi, a tečajci već apsolvirali sve što je potrebno za ozbiljno penjanje! Lana i ja prvi dan popeli smo Vamos a la plaja, nakon čega je pao još i Starter, cug-cug.

Kalnik

  07. 09. 2014.     comments: 0

Ljetna alpinistička škola AOŽ na Kalniku. Iskoristili smo lijepo vrijeme (što u ovo doba znači da nije bilo vruće) i odradili prevezivanje, abseil, te penjanje na top-rope i u vodstvu.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  23. 08. 2014.     comments: 0

Prijatelji moji iz Mađarske, epizoda druga. Za drugi smjer odabrali smo Sjeverni greben s izlazom kroz Sjeverno rebro. Ovo je već bilo osjetno teže, ali ništa manje zabavno. Na silazu smo, kako to ovo ljeto i nalaže, propisno pokisli. :)

Južni Velebit, Velika Paklenica

  16. 08. 2014.     comments: 0

Prijatelji moji iz Mađarske. Htjeli su se okušati u penjanju dugih smjerova pa smo nakon kraćeg uvoda u klancima odabrali prikladan smjer. Prijatelju moj nije bio ni pretežak, ni predug – aman taman. A ni vrijeme nije moglo biti bolje, milina.

Samoborsko gorje, Okić

  31. 05. 2014.     comments: 0

Samospašavanje – još jedna radionica u organizaciji fonda "Penjati se mora". Kako ovo nije bilo prvi put da organiziramo ovu radionicu, većina sudionika već je imala ideju o tome što ih čeka. Družili smo se cijeli dan, čuli razne savjete i isprobali mnoge tehnike za koje se nadamo da nam nikad neće zatrebati. Hvala svima na pomoći i aktivnom sudjelovanju!

Gorski kotar, Risnjak

  24. 05. 2014.     comments: 0

Vodički ispit A i D kategorije na Risnjaku. Nisam znao što očekivati, ali rekoh javit ću se pa pomoć gdje mogu. I nisam zažalio. Bio je zbilja krasan izlet u dobrom društvu, ponovilo se! E da, i ono najvažnije, moja draga položila. :)

Gorski kotar, Klek

  11. 05. 2014.     comments: 0

Nakon 9 sati čvrstog sna, drugi dan trebalo je odraditi nešto po skoro olujnom vjetru. Odluka je pala na Glavu do gredine pa abseil dolje, budući da je Josipu još falio abseil u više dužina. Na povratku smo istražili put do doma ne preko sipara i sedla, već prečicom direktno kroz šumu lijevo od Potkleka. Preporučam!

Gorski kotar, Klek

  10. 05. 2014.     comments: 0

Nakon 2 godine opet na Kleku, ovaj put s Velebitovom školom. Ajme, pa zar je već toliko prošlo? Malo se i promijenio, moram priznati. Da se kruši u Ogledalu – to nisam očekivao. No zato je Gitara odsvirala sve mi poznate note, melem za dušu...

Južni Velebit, Velika Paklenica

  06. 04. 2014.     comments: 0

Drugi dan Ana i ja otišli smo u Stup Anića kuka odraditi abseil u više dužina. No za taj plan trebalo je nešto i popeti. Krenuli smo s Rebekom, no ova se pokazala ne baš radodajka. Nakon dva pokušaja u detalju, odustali smo i izašli standardno po Danaji. Na vrhu Stupa pozdravili Peru i Hrca koji su produžili gore, a mi natrag. Dobar vikend za proljetno upenjavanje...

Južni Velebit, Velika Paklenica

  05. 04. 2014.     comments: 0

Treći vikend Velebitove škole u Paklenici. I zapravo tek prvi pošteni izlet, a svi već prilično dobro uhodani i upenjani. U subotu sam s Darijem penjao neke trad varijante Ranozorećeg dok su nam društvo radili Gruba i njegova tečajka Ana u Josipa Debeljaka. Činilo se da smo dobro postupili čekajući da prve tri kiše prođu, no oprala nas je četvrta, ona najjača. :)

Karavanke, Storžič

  29. 03. 2014.     comments: 0

Kramarica repete! Dva tjedna kasnije, a uvjeti sasvim drugačiji. Nikoli je još trebao zimski uvjet na školi pa smo odlučili izvuć što se još moglo. Polazak u 3 ujutro iz Zagreba, za samu turu smo uz manju gužvicu i čekanje na silazu trebali ležerno 5h20 od auta do auta. Doma smo stigli na vrijeme za ručak.

Karavanke, Storžič

  15. 03. 2014.     comments: 0

I nikako da ta Kramarica dođe na red. Ali zato sad kad je došla, poslužila nas je zbilja odličnim uvjetima. Svi skokovi bili su zaliveni snijegom i ledom, a kamen nije trebalo ni pogladiti. E, da su bar uvjeti i za silaz valjali! No, možda drugi put...

Großes Wiesbachhorn, Hohe Tauern

  20. 10. 2013.     comments: 0

Drugi dan buđenje u 04:00. Valjalo je odvaliti 1500 m visinske razklike do vrha, po raznolikom terenu. Ljetna satnica kaže 5 sati, a tako je i bilo u danim uvjetima noćnog traženja zasnježenih prolaza u prilično velikoj, ali ne prestrmoj stijeni. Iznad nesuđene kuće nastavak ture odveo nas je kraćom grapom na greben, te našim ciljanim smjerom Kaindlgrat na sam vrh Großes Wiesbachhorna, 3564 m. Preostala je još samo "formalnost" od 2500 visinskih metara silaza do auta i vožnja u Zagreb. Bijaše to prekokrasna tura za uvod u novu sezonu!

Južni Velebit, Velika Paklenica

  22. 09. 2013.     comments: 0

Škola u Paklenici – dan drugi. U nedjelju me dopao Toni. Valjda sam se zamjerio vođi izleta kad mi je dao tečajca koji Ča je od Draga je od Draga i Centralni kamin sredi za ukupno 2 i pol sata penjanja, :) fino. Ne stigneš se osvrnut i 300 metara je iza tebe.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  21. 09. 2013.     comments: 0

Škola u Paklenici – dan prvi. U subotu sam s Igorom penjao Sjeverni greben i Bijelu rampu. Po putu smo se našli s Vedranom i Antom, pa se i podružili na silazu. Navečer tradicionalno krštenje za prve duge smjerove i opaki roštilj kod Peke.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  28. 04. 2013.     comments: 0

Nedjelja je bila rezervirana za ponavljanje muške tekme, zbog kiše u subotu. Ja sam pak malo pomogao na školi AO Matica i proveo Adrijanu kroz neke varijante Ranozorećeg. Puno čokova, frendova, penjanja, guštanja.

Hohe Tauern, Maltatal

  17. 02. 2013.     comments: 0

On the fourth and last day of our ice trip we chose a shorter ice line that still offered some comitting vertical climbing. We climbed Mittlerer Maralmfall (1).We got there first and climbed it in two pitches at WI4. By the time we abseiled down there was already a crowd at the base. Four days of ice climbing with no rest day – that's some feat for Kirsten considering Londond's reputation for ice routes. Well done!

Hohe Tauern, Maltatal

  16. 02. 2013.     comments: 0

We stayed in Maltatal for three days. On the second day we climbed Mareiner – a 360 meters high WI4 ice route. And again after finishing the climb we abseiled down on trees and our Abalakov acnhors, Kirsten's favourite! Bikoz, pipl mast trast as. ™

Hohe Tauern, Maltatal

  15. 02. 2013.     comments: 0

On the second day it was time to apply the new dancing moves on something big. Since Slovenia was one giant avalanche zone, we went to Maltatal. We climbed Mittlerer Maralmfall (2) – a 220 meters high ice wall at WI4+. Fantastic ice conditions and a finishing vertical ice-curtain on the last pitch! We abseiled down using trees and Abalakov anchors that we made ourselves. Getting confident with these takes some guts, right Kirsten? :)

Artificial ice Mlačca, Mojstrana

  14. 02. 2013.     comments: 0

The first day of a four day ice trip with Kirsten. We had a great time on artificial ice walls in Mojstrana where we first worked on bare technique. The safety of top-rope is sine qua non when starting to ice climb. We focused on the swing and body positioning when moving on vertical ice.

Hohe Tauern, Maltatal

  27. 01. 2013.     comments: 0

Drugi dan došlo nam je pojačanje iz Zagreba u vidu još 4 instruktora. Omjer instruktora i polaznika bio je 1:1 što se pokazalo jako korisnim kad je trebalo voditi narod u duge slapove. Nakon razočaranja pod krcatim Mittlere Maralmfallom Ivana i ja te Mia i Erceg protegnuli smo noge i popeli Marimpel.

Hohe Tauern, Maltatal

  26. 01. 2013.     comments: 0

Izlet zimske škole u Maltatal. Led smo jedva dočekali! Prvi dan Erceg i ja popeli smo i postavili top rope na Vorderer Maralmfalle. Dio polaznika ostao je tamo, dio dolje kod tunela, a vježbali smo tehniku penjanja i sidrišta u ledu.

Samoborsko gorje, Okić

  19. 01. 2013.     comments: 0

Izlet zimske škole na Okić. Mada je ovo trebao biti "ledni" izlet, zbog velike količine novog snijega Alpe nisu dolazile u obzir. Obilnu porciju snijega dobilo je i Samoborsko gorje, pa smo odlučili subotu iskoristiti za penjanje i ponavljanje na Okiću.

Julijske Alpe, Vršič

  06. 01. 2013.     comments: 0

Drugi dan izleta u dvije smo grupe prošli Pripravniško i Župančičevo, te se popeli na Malu i Veliku Mojstrovku. Nakon silaza ostalo nam je još vremena za vježbanje ledenjačkog naveza i izvlačenja iz ledenjačkih pukotina.

Julijske Alpe, Vršič

  05. 01. 2013.     comments: 0

Prvi pravi izlet zimske alpinističke škole 2012/2013. Na siparu pod Mojstrovkom odradili smo cijeli niz vježbi i raskopali padinu uzduž i poprijeko.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  23. 09. 2012.     comments: 0

Drugi dan škole u Paklenici. Drugi dan Marko je penjao s Dankom, a ja s Tomislavom. Sva četvorica lijepo smo se proveli u podužem klasičnom smjeru u Velikom Ćuku – popeli smo Tinkaru. Čak nas je i sunce poštedjelo. Držimo palčeve za još jednu Paklenicu na ovoj školi.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  22. 09. 2012.     comments: 0

Alpinistička škola AOŽ u Paklenici. Ajd' da i ja jednom pošteno sfušam "pripremu penjačkog uspona", pa ostavim doma kacigu i penjačice! Srećom kaciga viška se uvijek nađe, a penjačice nisu ni toliko bitne. Prvi dan tečajac imenjak i ja popeli smo Zgrešeni u Stupu Debelog kuka, baš lijep smjer.

Medvednica, Gorsko zrcalo

  09. 09. 2012.     comments: 0

Već sljedeći dan, na Zrcalu, odradili smo drugi izlet. Stijena suha kao barut, tako da je osim abseila, tehniciranja, prusiciranja i sv. Bernarda bilo i slobodnog penjanja Centrale i Desnog ruba. Highlight dana bio je odličan roštilj kojeg su organizirali i pripremili tečajci, bravo.

Samoborsko gorje, Okić

  08. 09. 2012.     comments: 0

Prvi izlet Alpinističke škole AOŽ 2012. Prvi vikend vrijeme je presudno, s obzirom na predviđen velik obim posla. Koliko je inače znalo biti kiše, toliko je znalo biti i prevruće, no ovaj put bilo je savršeno. Neke novosti u provedbi programa škole rezultirale su time da smo minimalno vremena tratili na pusto vježbanje čvorova, dok smo temeljitije odradili složenije vježbe.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  26. 08. 2012.     comments: 0

Climbing six-pack in Paklenica – day two. Theresa, Anja, Max, Chris, Josipa and me climbed Tinin (desna var.) on Kuk od Skradelin. One of the funniest climbing weekends in Paklenica is now behind us but we're already looking forward to the next time!

Južni Velebit, Velika Paklenica

  25. 08. 2012.     comments: 0

Climbing six-pack in Paklenica – day one. Theresa, Anja, Max and Chris drived a long way from Germany to enjoy quality hard rock and get real high. Together with Josipa we climbed Sjeverni greben + rebro on Veliki Ćuk.

Samoborsko gorje, Okić

  16. 06. 2012.     comments: 1

Samospašavanje – radionica u organizaciji fonda "Penjati se mora". Pedesetak sudionika i sedam motivatora, kako bi ih se najtočnije moglo nazvati. Bilo je zabavno i poučno, vrlo interaktivno i mogu reći da su svi, uključujući i instruktore/motivatore, mogli naučiti nešto novo. Znam da ja jesam. Uz cijelodnevno dobro druženje, najveću vrijednost stavio bih na razmjenu ideja i iskustva razmjernu velikom odazivu sudionika – iz cijele Hrvatske i šire. Ovo je prvo okupljanje takve vrste u HR, no sigurni smo da će nam prikupljena iskustva i sugestije biti korisne prilikom organiziranja budućih, još boljih radionica. Hvala svima na pomoći i aktivnom sudjelovanju!

Gorski kotar, Klek

  19. 05. 2012.     comments: 0

Alpinistička škola HPD Japetić! Odlično vrijeme, odlična stijena, odlična ekipa, na kraju krajeva vidi se da su im korijeni u Željezničaru, :) hehe. Janko i ja popeli smo Glavu, zguštali se na suncu, mada je detalj još bio mokar. Nakon toga fjaka na sedlu i ponavljanje gradiva. Ponovilo se!

Južni Velebit, Velika Paklenica

  28. 04. 2012.     comments: 0

Prvomajska Paklenica, rani start. Josipa i ja, infiltrirani na Velebitovu školu, najprije s tečajcem Tomislavom sredili smo varijantu Ranozorećeg, a potom sami još Lidijin s Nosorogom. Bilo je toliko vruće da smo se obavezno držali hlada i kasnije nam više i nije bilo do penjanja. Malo šetnje po kanjonu, čakulanja i točanja nogu, pa natrag u apartman na hedonistički dio izleta.

Zagreb, Tunel

  10. 04. 2012.     comments: 0

Vježbe na Tunelu, te usputni trening bajkom iz Kustošije s užetom i ostalom opremom na leđima. :) Nekolicina nas se skupila da isprobamo neke varijante abseila po oštećenom užetu i tandem-abseila. Varijanti sigurno ima i više, boljih i lošijih u danoj situaciji, a mogu reći da je meni i s ovime što smo isprobali bilo dovoljno zanimljivo i poučno. Ipak se nadam da nam nikad neće biti i korisno. :)

Karavanke, Zelenica

  08. 01. 2012.     comments: 0

Počeli smo sa zimskim seminarima u AOŽ. Nakon osnova kretanja po snijegu i ledu, ledenjačkog naveza i izvlačenja iz ledenjačkih pukotina, na red je došao drugi seminar – na Zelenici. Bilo nas je oko 25-ero i svi smo cijeli dan imali pune ruke posla. Odradili smo prerez i stabilnost snježnog prekrivača, uporabu lavinskih primopredajnika, te sidrišta u snijegu. Prilično je to novog materijala za savladati, no svakome tko namjerava penjati zimi, itekako vrijedi truda.

Gorski kotar, Klek

  02. 10. 2011.     comments: 0

Klečka nedjelja na školi. Mislim da i više nego inače, subotnji tulum uzeo je svoj danak, tako da su penjački apetiti naglo splasli. Stipe i ja ušli smo u Glavu – htio sam je ponoviti jer nisam bio zadovoljan što me iscijedila dan ranije. No, sudbina je htjela da mi partner podlegne akutnoj nepenjici, te smo u pola smjera ipak izašli po gredini i grebenom na vrh, te zaklučili penjanje za taj dan. Ostatak dana između fjake odradili smo s tečajcima nadoknade sv. Bernarda i prevezivanja, a u povratku kroz Ogulin standardno svratili na pizzu.

Gorski kotar, Klek

  01. 10. 2011.     comments: 0

A onda je na red došao i Klek. S Klekom već zadnjih dosta škola nemamo sreće, uvijek pada kiša. Ali ne i ovaj put! Toplo ljetno sunce obasjalo je stijene, a tečajci dozorili i prezorili u svakakvim smjerovima. Lanu sam najprije proveo kroz Rodila majka šeprtlju, a potom i kroz Gitaru. Za kraj dana s Matijom sam popeo Glavu čime smo odradili svoje za subotu i zasluženo zaružili uz već poslovično izvrstan klečki roštilj i razne tekuće delicije.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  25. 09. 2011.     comments: 0

Nedjelja je svanula još toplija od subote, nevezano za količinu otrova ispijenog prethodnu večer. Ma bila je i prevruća, tako da smo uglavnom birali smjerove (dok su još) u hladu. Ja sam penjao s Goranom Nosorog i sa Zoranom Prijatelju moj.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  24. 09. 2011.     comments: 0

Škola naselila Paklenicu. A vrijeme ne da još uvijek drži, nego je i tako ugodno toplooooo! Josipa i ja s petka na subotu prenoćili u kući, pa subotu prije zore svak na svoju stranu. Ona spremat za gostima, ja gore u park.

Medvednica, Gorsko zrcalo

  11. 09. 2011.     comments: 0

Nema odmora, sljedeći dan već visimo sa Gorskog zrcala. Ako kome abseil nije baš najbolje lego, Gorsko zrcalo je pravo mjesto za vježbu. A vježbali smo naravno i prusiciranje, tehniciranje i ostala *anja. :) Jesam li već spomenuo da je vrijeme poludjelo?

Samoborsko gorje, Okić

  10. 09. 2011.     comments: 0

Prvi izlet Alpinističke škole AOŽ 2011. Na Okiću smo kao i uvijek vježbali čvorove, abseil i penjanje na top-rope. Suhe stijene, puno instruktora i njihov pas, svi smo se nasunčali koliko ne pamtim u zadnjih ohoho godina škole. Valjda je vrijeme malo skrenulo...

Južni Velebit, Velika Paklenica

  09. 10. 2009.     comments: 0

Spajki, jedan od boljih tečajaca na školi, dobio je priliku popeti veliki klasik u Anića kuku. Na školama baš to i nije običaj, no ovaj put nije bilo razloga za suzdržanost. Popeli smo Mosoraški i u tome guštali do daske!

Julijske Alpe, Vršič

  20. 09. 2009.     comments: 0

Drugi dan Kopiščarjevom poti na Prisojnik. Jedna od najtežih ferata u Sloveniji nije predstavljala problem tečajcima, mada neki nikad prije nisu ni bili u brdima. Zbilja, sve je u glavi.

Julijske Alpe, Vršič

  19. 09. 2009.     comments: 0

Treći izlet alpinističke škole AOŽ 2009, ovaj put čeličenje u Alpama. Prvi dan upoznavanje s penjanjem u krušljivoj alpskoj stijeni + zabijanje klinova, postavljanje čokova, izrada štandova...

Medvednica, Gorsko zrcalo

  13. 09. 2009.     comments: 0

Drugi izlet alpinističke škole AOŽ 2009 - na Gorsko zrcalo. Tečajci na mukama po stremenu, prusiku, abseilu...

Srednji Velebit, Radetina greda

  09. 10. 2008.     comments: 0

Drugi dan s školom na Radetinoj gredi. Smjerovi su kratki i slatki, no najbolje od svega je kad na vrhu vrućeg smjera nađeš hladan tolmunčić, sjedneš ko car i točaš noge s pogledom na Jadran... Neprocjenjivo!

Julijske Alpe, Vršič

  21. 09. 2008.     comments: 0

Nakon što su se svi tečajci iskazali već prvi dan, drugi dan proveli smo pod najbližom većom stijenom koju smo pronašli. Postavljali smo čokove i zabijali klinove, slagali štandove, te penjali jedan malo "alpskiji" komad stijene na top-rope.

Umjetni slapovi Mlačca, Mojstrana

  05. 01. 2008.     comments: 0

Tečaj penjanja slapova AO Željezničar. Ineteres je bio očekivano veći od mogućnosti, no što se može. Penjali smo na umjetnim slapovima u Mojstrani, a plan za sljedeći dan pokvarila je kiša.

Julijske Alpe, Vršič

  25. 12. 2007.     comments: 0

A treći dan opet s Ivom i Anom u nečem lakšem. Drugi slap u Prednjoj glavi Prisojnika uvijek je lijepa tura i naročito dobra za početnike.

Gorski kotar, Klek

  29. 04. 2007.     comments: 0

Drugi dan počeo je nešto zanimljivije. Dobio sam dobru tečajku i slobodne ruke da odemo u Ogledalo. Pravi bombončić ozbiljnije ocjene, no odlično osiguran i primjeren za školu.

Gorski kotar, Klek

  28. 04. 2007.     comments: 0

Dvodnevni izlet škole AO PDSV na Klek. U subotu sam prije nego je škola došla zbrisao u Glavu, a zatim s tečajcima popeo redom Omladinku, Gitaru i List.

Karavanke, Begunjščica

  18. 02. 2007.     comments: 0

Napokon i ta Begunščica. Kakvo ugodno iznenađenje ambijentom i potencijalom tog kvarta! No ovaj put tek malo graparenja sa svježim pripravnicima i silaz na skijama k'o po jajima.

Julijske Alpe, Vršič

  24. 12. 2006.     comments: 0

U nedjelju smo dovršili ovu rundu snijega u Župančičevoj smeri. Sunčano vrijeme, dobar snijeg, dobar uvod u penjanje snijega i dobro zagrijavanje za, nadajmo se, dobru sezonu.

Julijske Alpe, Vršič

  23. 12. 2006.     comments: 0

Ove zime sezonu smo silom otvorili ranije. Ne ranije nego inače, samo ranije nego je htjela. U subotu smo protegnuli noge u Butinarjevoj grapi - izboli pedesetak metara trave u lijevoj varijanti.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  25. 11. 2006.     comments: 0

Zadnji izlet škole - u Paklenicu. Penjalo se svašta, iz subote sam s Krunom iscijedio 4 smjera, jednog s Vladom, te jednog s Klackom, a u nedjelju riješio stari dug - Ča je od Draga je od Draga.

Kalnik

  18. 11. 2006.     comments: 0

I opet smo zbog loše prognoze, a ovaj put umjesto Paklenice, posjetili Kalnik. Vrijeme je na Kalniku bilo odlično i dosta se toga napravilo. Još jedan izlet i slijedi ispit!

Južni Velebit, Velika Paklenica

  11. 11. 2006.     comments: 0

Peti izlet alp. škole AOŽ, ovaj put u Paklenicu. S Nikolom Ča je od Draga je od Draga, s Goranom Lidijin s Nosorogom, a potom nešto i za svoj gušt – s Krunom Mosoraški.

Kalnik

  05. 11. 2006.     comments: 0

Utješni izlet broj 2 - Kalnik. Poveo sam i svoju sestru Dinu koja je prvi put okusila penjanje i odlično se snašla. Na kraju smo još popeli Zapadni greben u 40 min, sve je prošla slobodno.

Gorski kotar, Klek

  29. 10. 2006.     comments: 0

Nedjelja je svanula hladnija, ali vrlo upotrebljiva. Lani se svidjeli Dülferi i kamini pa smo za drugi smjer odabrali Vrijeskovu pločicu, a pridružio nam se Nikola.

Gorski kotar, Klek

  28. 10. 2006.     comments: 0

Subota na Kleku s alpinističkom školom AOŽ. Najprije Omladinka s Lanom i Marijanom, a potom i tulum, s nezaobilaznim krštenjima.

Kalnik

  22. 10. 2006.     comments: 0

Lijepo vrijeme na Kalniku, treći izlet alpinističke škole AOŽ 2006. Klinovi, čokovi, štandovi, abseil, prusiciranje, penjanje, osiguravanje...

Gorsko zrcalo

  15. 10. 2006.     comments: 0

Drugi izlet alpinističke škole AOŽ 2006. Gorsko zrcalo.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  30. 04. 2006.     comments: 0

Sljedeći dan Centralni kamin s Krunom te Sjeverno rebro s Igorom. Između smo malo pratili što se zbiva s BWSC-om. Pobijedile su Maja i Sunka te Čorko i Mucko.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  29. 04. 2006.     comments: 0

Velebitova škola u Paklenici. Razgledavanje neke spilje, zatim Nosorog s Anom i Igorom. Pred kraj nas je uhvatio pljusak pa je bilo zabavno.

Umjetni slapovi Mlačca, Mojstrana

  12. 03. 2006.     comments: 0

Desetero tečajaca skupilo se na kratkom tečaju penjanja leda na umjetnim slapovima u Mojstrani. Briljirao je (tadaaaaaaaa!) g. Pavel Skumavc vlasnik imanja sa slapovima.

Hohe Tauern, Maltatal

  26. 02. 2006.     comments: 0

Nakon noći prospavane što u autu, što u šatoru, obavili smo jedno razgledavanje okolice i imali što za vidjeti. Koji ambijent! Za kraj smo popeli Strannerbach, jača trojka, najdulji slap u Maltatalu.

Hohe Tauern, Maltatal

  25. 02. 2006.     comments: 0

Erceg i Hrvoje te Capek i ja bili smo u Maltatalu. Capeku je to bilo prvo penjanje leda u životu. Nije fer, ja sam svoj Maltatal čekao puno dulje... U subotu smo popeli jednu lijepu četvorku - Aluhol.

Kamniško-Savinjske Alpe, Logarska dolina

  21. 01. 2006.     comments: 0

Vanja i Orsat te Nikola i ja namjerili smo se na slapove u Logarskoj dolini. Najprije smo Nikolu i Vanju proveli kroz Levi slap (Orgle), a potom su i oni nas kroz Slap nad potjo. Bit će nešto od njih!

Gorski kotar, Klek

  13. 11. 2005.     comments: 0

A nedjelja nam je svanula nekako kroz maglu. Mislim, dakako, na posljedice tuluma - prava magla se i drugi dan zadržala u nizinama. Popeo sam s Martinom Gitaru i s Tihanom List.

Gorski kotar, Klek

  12. 11. 2005.     comments: 0

Alpinistička škola AOŽ 2005. posjetila je Klek. Vrijeme fantastično. U subotu sam sa Sinišom popeo Vrijeskovu pločicu, a potom s Marinom Omladinku. Tulum uz roštilj, tradicija koju valja njegovati.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  06. 11. 2005.     comments: 0

A pošto se pokazalo da smo marljivi i brzi, u nedjelju su čak i neki od tečajaca dobili prvu priliku da vode dugi smjer. Za mnom i Hrvojem penjali su Silvija i Capek, Ča je od Draga je od Draga.

Južni Velebit, Velika Paklenica

  05. 11. 2005.     comments: 0

Prva Paklenica na školi AOŽ 2005. Ili obratno. Penjali smo uobičajene smjerove, ja vodio u Ča je od Draga je od Draga i u Nosorog. Uslijedio je dobar tulum s roštiljem i gitarom.

Kalnik

  23. 10. 2005.     comments: 0

Neki smo prespavali na Kalniku pa penjali i drugi dan, zajedno s ekipom koja nam se pridružila iz Zagreba to jutro. Vrijeme i u nedjelju fantastično, nasuprot Kleku, Paklenici ili Alpama.

Kalnik

  22. 10. 2005.     comments: 0

Jedan dan na Kalniku dobro je poslužio školi za usavršavanje vještina poput prusiciranja i abseila kao i za upoznavanje nekih novih - npr. Sv. Bernard. A bilo je i penjanja!

Gorsko zrcalo

  15. 10. 2005.     comments: 0

Drugi izlet alpinističke škole AOŽ održan je na Gorskom zrcalu. Tečajci su vježbali tehničko penjanje, abseilali i prusicirali. Ne sjećam se kad je zadnji put Zrcalo bilo tako suho. :)

Južni Velebit, Velika Paklenica

  24. 04. 2005.     comments: 0

Drugi dan s Jelenom i Igorom u Ča je od Draga je od Draga te s Igorom još u Sjeverno rebro. Usprkos prošlonoćnom tulumu samo je htio penjati, i penjati, i penjati...

Južni Velebit, Velika Paklenica

  23. 04. 2005.     comments: 0

Nešto "jači" izlet Velebitove alpinističke škole, u Paklenicu. Skupilo se dosta Željezničara u pomoć pa smo proveli tečajce kroz podosta smjerova. Prvi dan Centralni kamin i Celjski stup.

Julijske Alpe, Vršič

  20. 02. 2005.     comments: 0

Drugi dan priredili smo masovku u Drugom slapu u Prednjoj glavi Prisojnika. Radi se o malo duljoj i laganoj, tipično alpskoj turi, idealnoj za početnike.

Julijske Alpe, Vršič

  19. 02. 2005.     comments: 0

Pave i ja organizirali smo na Vršiču uvodni tečaj penjanja zaleđenih slapova. Skupilo se ljudi iz AOŽ, AOV i AOM - kako "tečajaca" tako i onih voljnih žrtvovati vikend i pomoći. Prvi dan top-rope.

Kamniško-Savinjske Alpe, Logarska dolina

  12. 02. 2005.     comments: 0

Odlučili smo jedne subote pružiti našim svježim pripravnicima priliku da se okušaju u ledu. Damir Kovačić i ja sredili smo Centralni, Desni i donji skok Levog Ivovca.

Search Trips:

Tags:

More Tags:

Rock Climbing in Paklenica

Apartments in Paklenica

<<first     <previous     next>     last>> entries/page: 10 | 25 | 50 | 100 | all