MDClimb - with heart in the mountains and mountains in our heart Home About Trips Blog Contact
<<first     <previous     next>     last>> home > trips > 24. 01. 2012. > full report entries/page: 10 | 25 | 50 | 100 | all

BMC Winter Meet 2012, Coire an t-Sneachda

  24. 01. 2012.     comments: 0

Drugi dan Škotske, opet Paul i ja, no sad na drugoj lokaciji. Smjer Wavelength pokazao se kao pravi odabir, opet Paulu u zasluge. Prve dvije lagane dužine taman su pravi uvod u prekrasno penjanje ostatak smjera, ma prava poslastica.

Scottish Winter Climbing

U utorak Paul i ja posjećujemo jedan drugi "sektor", Coire an t-Sneachda. Paul je izabrao ovu lokaciju s namjerom da mi pokaže i druge stijene jer da je bilo po mome, vjerojatno se ne bismo ni maknuli iz prošlodnevne arene. Jednostavno, smjerova na svakoj pojedinoj lokaciji ima više nego se stigne popet godinama.

No ispada to dobra odluka – smjer Wavelength ipak je nešto duži od Astroturfera i nudi napetije i ljepše penjanje, izuzev prve dvije dužine. Na licu mjesta uvjeti nisu baš bajni, pa je i ocjena vjerojatno veća od nazivne. U svakom slučaju nedostatak bijelog na ključnim mjestima rezultirao je jednim za drugim gibovima kakvih se ni dobra egzotična plesačica ne bi posramila. Od 6 i pol dužina, mene su dopale obje teže, te jedna i pol lakša, a mog domaćina jedna lakša i dvije srednje, no također za prste polizat. I opet sam se napostavljao čuda neviđenih u taj njihov ispucan granit i naslagane kamene blokove. Po ljeti me ne bi tamo ni puškom natjerao, no zimi su ti blokovi zaleđeni na mjestu i nude kako dobre mogućnosti napredovanja, tako i obilna i pouzdana međuosiguranja.

Prva dva dana ovog meni sasvim novog načina penjanja zaključujem s refleksijom o težini smjerova i osiguravanja pri danim uvjetima. Popeo sam dvije (nazivno) četvorke i vodio sve najteže dužine u njima, a konačan dojam mi je – prelagano. Mada u smjerovima ne postoji ništa od fiksnih osiguranja, čovjek si ih postavi gdje mu treba. Međutim, to ne znači da je penjanje zato sigurno jer i s međuosiguranjima tko nekim čudom padne u tako razlomljenoj stijeni, sigurno mu se ne piše ništa dobro. Sve to jasno u meni naginje prema težim, glađim smjerovima i nadam se da ću do kraja tjedna dobiti priliku penjati i nešto jače. Ne mora smjer biti devetka, ali ako već postavljam međuosiguranja, volim da bar imaju smisla. Što se pak same težine panjanja tiče, sigurno bi bonus bio i kad najteži dio smjera ne bi bilo izgovaranje imena sektora u kojem se nalazi. :)

  Post your comment:Search Trips:

Tags:

More Tags:

Rock Climbing in Paklenica

Apartments in Paklenica

<<first     <previous     next>     last>> entries/page: 10 | 25 | 50 | 100 | all