MDClimb - with heart in the mountains and mountains in our heart Home About Trips Blog Contact
<<first     <previous     next>     last>> home > trips > 24. 02. 2007. > full report entries/page: 10 | 25 | 50 | 100 | all

Julijske Alpe, Vršič

  24. 02. 2007.     comments: 0

Standardne grape nad Vršičem, nakon malo manje standardne Uroševe grape u odličnim uvjetima! Još jedna masovka, nego što.

Magla se nastavlja - Vršič

I ove magle se stvarno ne daju... Prvi plan, već od tjedan dana ranije bio je da Erceg ima slobodan vikend i da bi negdje na dva dana. Nažalost, to je (čisto zbog toga jer je ranije dogovoreno) isključilo mogućnost da Hrvoje Črnjak i ja odigramo dvodnevni, iako je on imao i auto. Od toga je ispalo da Erceg ipak nije za 2 dana nego bi na Vršič u subotu penjati Uroševu grapu. Meni se baš i nije išlo u gužvu, a posebno ne nakon Skulijevog bombastičnog "javnog upozorenja", kao da je Vršič Njegovo vlasništvo i kao da je za penjanje smjerova tamo potrebna Njegova pozivnica. Ipak, Hrvoje Medven kupi Vanju Starčevića, Ercega i mene, i polazimo. Noćenje u Koči na Gozdu.

Dižemo se rano, oko 7h15 smo na Vršiču, pristup za crknuti od smjeha, Erceg tone u snijeg do XXL-dupeta tamo gdje ja prolazim kao Isus preko vode. Ima ga i sa sve četiri u zraku, vrlo zabavno, osim njemu. U smjer ulazimo u 8h30, za nama trojni navez Slovenaca. Pod previsom se Ercega nikako ne može nagovoriti direktno preko, a što je tu je, nije raspoložen za takve egzibicije. Slovenci se dotle ne opterećuju previsom, već priječe po originalu, a mi onda za njima. Prošle godine je ta prečka bila pravi mali horror show, a ovaj put smo je prošli nenavezani. Uvjeti odlični! Dalje se navezujemo, naslikavamo dok Slovenci ne naprave mjesta, a dok mi čekamo, stiže trojni navez Mrzli, Ivan i Hrvoje Jenei. I ostali se ubrzo skupljaju, ali u rupi pod previsom prije prečnice. Krećemo dalje, najprije Erceg i ja, pa dalje redom. I ta prečnica u lijevo ispala je neusporedivo lakša nego lani - eto ti kad ti se uvjeti posreće. Izlazni cug je bio najzanimljiviji. Snijeg je bio napuhan odozgo, do nekih 70° - znam da zvuči fantastično za naše podneblje, a tako je i izgledalo. Nije bio zbijen pa je bilo delikatno i vrlo zabavno. Za mnom Erceg, vani smo u 10h30.

Pričekali samo prvoga od ekipe da izađe, napravi štand i počne osiguravati, čovjek je automatski mirniji kad vidi da je sve prošlo u najboljem redu. Kalcko ga je s pravom nahvalio, Hrvoje skroz solidno penje. Pitao sam ga možemo li Erceg i ja krenuti dalje da ipak ne dočekamo gnjevnog Skulija koji je (potvrđeno) i u smjeru protiv mene nahuškavao ostatak ekipe. (Oni koji me ne poznaju, tko zna što su progutali.) Dobili smo blagoslov i otišli.

Popeli smo još Župančičevo smer i usput časkali sa Slovencima koji su navezani malo zakrčili prolaz, ali imali su školu pa im se naravno sve oprašta. Zanimljivo, škola im je počela krajem listopada, od onda su imali samo predavanja, a mislim da me uši nisu prevarile, upravo su bili odrađivali prvi izlet! Znao sam da im škola traje godinu dana, ali nisam znao da neki počinju upravo sa zimskim dijelom. Spustili smo se niz Pripravnišku grapu zajedno s Hrvojem i dolje sreli Mrzlog i Ivana kako izlaze iz njihovog kamina s kojim su se zadovoljili umjesto Loške. Dalje smo se spustili do auta, a onda klopa, pivo i put natrag u ZG.

  Post your comment:Search Trips:

Tags:

More Tags:

Rock Climbing in Paklenica

Apartments in Paklenica

<<first     <previous     next>     last>> entries/page: 10 | 25 | 50 | 100 | all