MDClimb - with heart in the mountains and mountains in our heart Home About Trips Blog Contact
<<first     <previous     next>     last>> home > trips > 29. 01. 2006. > full report entries/page: 10 | 25 | 50 | 100 | all

Julijske Alpe, Tamar

  29. 01. 2006.     comments: 0

Dok je Vuković imao skijaški obračun s Jalovčevim ozebnikom, Tihomir i ja popeli smo Centralni slap i Sveču. Cijelog dana Vuković je vidio jednog turnog skijaša, a mi nekoliko penjača.

Totalna dominacija

U planu je za izlet bila i Katarina, no umor i posao su prevladali. Kad smo na putu na radiju čuli da su za Vršič potrebni lanci, tek tad smo se odlučili kud ćemo. Tamar. Sve je sjelo na svoje mjesto, Marko u, naravno, Jalovčev ozebnik, Tihomir i ja na slapove. Najprije smo se premišljali između Centralnog i Sveče te Tr-Do smeri, s glavnim nedostatkom potonje da bi nam oduzela možda i previše vremena da popnemo još nešto poslije, no dvojbe su nestale kad sam ugledao jedan navez kako ulazi u Tr-Do. Marko reče da vidi i još jedan. Dakle Centralni i Sveča it is.

A o samim slapovima se nema što puno za reći, no ono malo što ima značajno je. A to je A) da napokon na jednom atraktivnom mjestu u dobrim uvjetima nije bilo gužve (par Slovenaca popelo je Slap nad votlinom i Desni slap) i B) da mi se prvi put desilo da su slapovi dovoljno debeli da smo mogli zabijati cepine bez bojazni da ćemo ih zatupiti na stijeni pod ledom. U Centralnom je led bio suh i prilično se tanjurao, ali opet, u odsustvu gužve i s Tihomirom na štandu dovoljno desno od linije uspona, dao sam si oduška. :) I prijalo je. Sveča je bila mokra i nije bez veze napisano da među redovitim slapovim u Tamaru posljednji dođe u formu. Protok vode je impresivan. Ako imate dovoljno dugačko uže (60 m, standardno) možete spojiti prva dva cuga u jedan 58 metarni :), ali osim što ćete prethodno prebrojati dovoljno šraubi, kao što sam ja učinio, izbrojite i dovoljno kompleta, kao što ja nisam. :) Tako sam negdje u drugoj trećini stavio posljednje dvije šraube u bljuzgu, s još dvije na pojasu, a u koje nisam imao što ukopčati. Tihomir je u izlaznoj dužini, svijeći, stavio čak tri šraube i prošao vrlo elegantno.

Slapovi su vrlo preporučljivi, osim što ćemo vidjeti kako će ovo zatopljenje utjecati na led. Navalite ljudi!

  Post your comment:Search Trips:

Tags:

More Tags:

Rock Climbing in Paklenica

Apartments in Paklenica

<<first     <previous     next>     last>> entries/page: 10 | 25 | 50 | 100 | all