MDClimb - with heart in the mountains and mountains in our heart Home About Trips Blog Contact
<<first     <previous     next>     last>> home > trips > 01. 05. 2005. > full report entries/page: 10 | 25 | 50 | 100 | all

Biokovo, Ilinac

  01. 05. 2005.     comments: 0

Drugu noć proveli smo u Omišu, nakon čega je svanuo još jedan vruuuć dan. Perica me nagovorio da popnemo Secret of Cetina - smjer pretežak da bi postao moj prvi izbor. Nek' mu bude.

Biokovo i Omiš

Silvio i Mare dočekali su u petak Brajdića, Martinovića, Pericu Levatića (jedan prijatelj iz Varaždina, možda ga znate iz Grahorove) i mene. Dva Kangooa i šestero pospanih penjača u Tučepima preživjeli smo prvu burovitu noć. Ja sam istestirao novu jeftinu vreču za spavanje i zadovoljila je sto na sat. S obzirom na buru - skoro pa doslovno.

Da sad ne opisujem sve obroke i nusakivnosti prelazim na ono glavno - penjanje. U subotu su Josip i Martinović otišli u nepoznatom ocjene V+ ako sam dobro zapamtio. Mislim da je u Borovcu, ako tako nešto i postoji tamo. Svidjelo im se. Nabrijani Martinović je, naravno, htio još nešto, ali Josipa je izgleda puklo sunce pa se nije osjećao baš najsposobnijim te su time zaključili dan.

Silvio i Mare te Perica i ja olako odvalismo sat vremena zgodnog pristupa do pod stijenu V. Bukovca i ulaz u smjer - Dalmatinski san, (VII, (A0)/V-VI+, 450 m). To je relativno nov Pezzolatov smjer koji je unatoč popriličnoj izoliranosti (hm, ne bi li mu to trebala biti prednost?), uvjeren sam, izazvao već dvoznamenkasti broj ponavljanja. Vjerojatno i zbog atraktivnih atributa: detalji 6b, najviši i najdulji zaspitani smjer u Hrvatskoj (600 m dug) a vjerojatno i (kao npr. meni) zaslugom nekih od prvih ponavljača koji su svoj uspon dokumentirali lijepim fotkama on-line.

Odlučismo da Silvio i Mare krenu prvi pošto je on to već penjao. On je tako odigrao glavnu ulogu ranog upozoravanja na krušljive dionice. Bura je ubrzo nakon njihovog ulaska u smjer prestala. Malo za njima krenuli smo i Perica i ja. Smjer ima i nešto lakših dužina koje su srećom nanizane jedna za drugom pa smo ih dosta pospajali, pogotovo u prvom dijelu, do gredine. Ukupno smo umjesto 18 dužina napravili 12. Detalji su u tipično Pezzolatovom stilu precijenjeni, no ipak ima tu i sedmica. Ima i jedna uporna od nekoliko 6a+ dužina koja je barem meni bila teža od tih famoznih sedmica. Jednu penjačicu sam u prvom dijelu smjera rasturio do plastike pa mi se u prvoj dužini nastavka iznad gredine poskliznulo i sjeo sam u pojas. Ipak sam i to popeo slobodno, makar iz druge.

Pezzolato je osim ocjene smjera precijenio i vrijeme potrebno za uspon, tako da smo iz smjera ležerno izašli nakon 6 h od kojih je 1 h sunčanja. Za silaz nam je trebalo 3 h kroz Bukovačku dragu. Prekrasan silaz! Ambijent je fantastičan, polje bouldera 1 m do 10 m visine načičkanih u beskrajnom zelenilu crnogorice, trava i šarenilu svakojakog cvijeća. Litice s desne strane visoke do 200 m s mnooooogo mjesta za logične smjerove, a o mogućnostima za bušenje da i ne govorimo. Rekao bih da je barijera duga oko 1 km.

Sljedeći dan smo Josip i Martinović te Perica i ja popeli Secret of Cetina (A0, VII/V-VI, 260 m) u Ilincu nad Omišem. Za mene pretežak smjer, ali išao sam više zato jer sam dobra duša :), iz usluge partneru. Prošao sam slobodno sve osim druge 6b+ dužine u kojoj je i Perica letio zbog odlomljene stopinke. Prvi 6b+ mi se čini više kao 6b.

Smjer je prekrasan s vrlo čudnim kristalima zatočenim u vapnencu iz kojeg strše i predstavljaju odlične stopinke i hvatišta. Meni je, nažalost, u dubljem sjećanju ostala grozna muka u lakšim dužinama zbog premalih penjačica (novih, ne onih koje sam rasturio dan ranije). Mislio sam da ću se onesvjestiti od bolova. :( Inače, taj lakši dio smjera zaspitan je za one koji ionako penju 6b+ pa se unaprijed pomirite s povelikim runoutima, naročito u trećoj (VI+) dužini.

I tako, popratne aktivnosti da i ne spominjem. Još samo hvala Josipu što nas je žive i zdrave vratio u Zagreb - podugačak je to put.

  Post your comment:Search Trips:

Tags:

More Tags:

Rock Climbing in Paklenica

Apartments in Paklenica

<<first     <previous     next>     last>> entries/page: 10 | 25 | 50 | 100 | all