MDClimb - with heart in the mountains and mountains in our heart Home About Trips Blog Contact
<<first     <previous     next>     last>> home > blog > 1-7 (of 7) entries/page: 10 | 25 | 50 | 100 | all

Vrijeme i vremenske prognoze (EU)

  07. 12. 2012.     comments: 0

Nakon stranice s domaćim prognozama, nastavljamo i sa stranim. Budući da zimi češće tražimo ciljeve izvan HR, naglasak je ovaj put na zimu i na zimske uvjete. Svatko ima svoju kolekciju omiljenih linkova, pa ako želite da se i neki vaši nađu objedinjeni tu na jednom mjestu, slobodno pošaljite.

Intervju: Sir Edmund Hillary

  30. 03. 2012.     comments: 0

O prvom usponu na Mount Everest, o porivima, osobnom doživljaju i shvaćanju tog postignuća... Sir Edmund Hillary (20. 07. 1919. – 11. 01. 2008.) dao je ovaj intervju povodom pedesete godišnjice prvog uspona, prisjetivši se najsitnijih detalja kao da priča o izletu od prethodnog vikenda. O nekim je temama govorio izuzetno inspirirajuće, pa preporučam svima da ulože ovo malo vremena i poslušaju kako razmišlja jedan vrlo mudar stari lisac.

Weather forecasts Croatia

  25. 03. 2012.     comments: 0

Croatia weather forecasts – all that matters in one place. Not every forecast can be trusted to the same degree about every aspect of weather it predicts. Here I compiled the most reliable weather forecasts and numerical models with some useful notes. The emphasis is on best climbing locations in mountainous regions like Istria, Gorski kotar, Velebit, Paklenica, Biokovo (...) because that's were general weather forecasts are most likely to go wrong.

Etika u alpinizmu

  01. 03. 2012.     comments: 0

Na tragu Martinovih ideja, mislim da je vrijedno osvježiti temu. Tim više što svake godine u Hrvatskoj dobijemo 100-tinjak novih pripravnika koji na školi ovu temu u najboljem slučaju tek dotaknu. Nakon škole, prepušteni su sebi i svojoj snalažljivosti (dakako još uvijek pod većim ili manjim utjecajem svojih mentora ili klubskih uzora) da dalje uče i napreduju. Takav mentorski sustav vjerojatno je najbolje što trenutno možemo ponuditi u alpinističkom obrazovanju u Hrvatskoj, pa kad već dajemo sve od sebe, uz minimalan dodatni napor možemo bar preispitati etička načela koja prenosimo novim naraštajima, možda ponegdje i ispraviti kakve pogreške.

Mark Twight

  21. 02. 2012.     comments: 0

Mark Francis Twight – živa legenda svjetskog alpinizma. Zašto baš on? Pa ima još živih legendi, nenadmašnih, vrhunskih alpinista... E pa zato što je on odlučio svo svoje znanje prenijeti drugima.

Corvallis Mountain Rescue

  20. 02. 2012.     comments: 0

Enormna količina sakupljenih studija o tehnikama osiguravanja, spašavanja, penjačkoj opremi... Uglavnom PDF-ovi za download. Kakve god tehničke informacije trebate, vjerojatno ćete ih naći baš ovdje!

Sretan rođendan Brko!

  25. 10. 2011.     comments: 0

Ovaj blog i sve što će u njemu biti objavljeno posvećujem Martinu Užareviću. Martin je bio veliki penjač, tako reći u vrlo profinjenom smislu. Svatko tko ga je poznavao može se zamisliti nad ovime i lako će u Martinu pronaći istinsku veličinu. Nije stvar u ocjenama koje je penjao, već u veličini ideja koje je njegovao i širio. Mnogo je sebe i svog vremena ulagao tamo gdje je to najpotrebnije – u interese cijele hrvatske alpinističke zajednice.

Search Blog:

Tags:

Rock Climbing in Paklenica

Apartments in Paklenica

<<first     <previous     next>     last>> entries/page: 10 | 25 | 50 | 100 | all