MDClimb - with heart in the mountains and mountains in our heart Home About Trips Blog Contact
<<first     <previous     next>     last>> home > blog > 25. 10. 2011. > full post entries/page: 10 | 25 | 50 | 100 | all

Sretan rođendan Brko!

  25. 10. 2011.     comments: 0

Ovaj blog i sve što će u njemu biti objavljeno posvećujem Martinu Užareviću. Martin je bio veliki penjač, tako reći u vrlo profinjenom smislu. Svatko tko ga je poznavao može se zamisliti nad ovime i lako će u Martinu pronaći istinsku veličinu. Nije stvar u ocjenama koje je penjao, već u veličini ideja koje je njegovao i širio. Mnogo je sebe i svog vremena ulagao tamo gdje je to najpotrebnije – u interese cijele hrvatske alpinističke zajednice.

Martinu za rođendan

Ima jedna zgoda koju rado pričam tečajcima kod pokazivanja Sv. Bernarda na alpinističkim školama. Svi pitaju mogu li Sv. Bernardom unesrećenog penjača zaista podići recimo iz prevjesa. Obično im kažem da ako između njih i unesrećenog ima ukopčanih međuosiguranja koja ovaj ne može iskopčati, primjerice ako nije pri svijesti, Sv. Bernard im ne može pomoći. No s druge strane, poznat je i slučaj kad je prvi penjač povukao drugog u navezu preko prevjesnog detalja bez ikakvog Sv. Bernarda i sličnih kolotura, čistom snagom. Po glavnom akteru ove istinite priče, a po analogiji sa Sv. Bernardom, način podizanja palog penjača bez upotrebe kolotura zovemo podizanje na sv. Martina. :)

Koliko je Martin volio penjanje, mislim da možemo samo naslućivati – gdje je sve bio i što je sve popeo govori o penjoljupcu prvog razreda. Nije patio na ocjene, već su mu važni bili samo dobro društvo i stijena. No tijekom radnog tjedna dok nije mogao penjati, istraživao je svjetsku penjačku scenu, a sve zanimljivosti redovito servirao svima nama u posebnoj rubrici na forumu AO Velebita, svog matičnog odsjeka.

"9a+ i M12!"

Ovu rubriku nije započeo Martin, pa stoga ni njeno ime nema veze s onime što je iz nje stvoreno. No Martinovi su osvrti ubrzo nakon prve objave prevladali threadom, a i drugi su sudionici nastavili sa svojim doprinosima u istom stilu. Nizale su se stranice za stranicom... Jedna nit vodilja bila je utkana u svaku Martinovu objavu:

vrhunski, etički čisti alpinizam.

Mislim da je to koncept čiju vrijednost nije moguće prenaglasiti, posebno u hrvatskoj penjačkoj "kulturi". Martin je pomno probranim osvrtima dizao svijest o istinskom smislu alpinizma i obasipao hrvatske mlade penjačke naraštaje masom aktualnih primjera vizionarskih projekata, stvarnih herojskih ostvarenja, visokih etičkih vrijednosti i stila, timskog duha, odgovornosti i fair play ponašanja u alpinizmu.

Pratio sam redovito svaku novu objavu i sam sebi govorio kako je dobro i korisno da kraj gomile bezvrijednih prenapuhavanja svakakvih prosječnih, pa čak i sramotnih (ne)djela skrivljenih po cijelom svijetu u ime alpinizma, netko ulaže nemalo svog truda da pokaže mladima u Hrvatskoj što je to pravi alpinizam. Da to postoji. Da je to budućnost. I da tome trebamo težiti. Jedini čovjek kojeg poznajem, a da je uložio toliko mnogo truda za, barem u mojim očima, tako vrijedan i visok cilj, upravo je Martin Užarević.

Sve to hranilo je u meni neku potrebu da Martinu u ime slaganja pošaljem i jedno malo ohrabrenje, znak pažnje za sav taj trud, trud koji je prepoznat i cijenjen.

---------------- Original Message ----------------
Subject: 9a+ i M12! :)
From: mduksi@chem.pmf.hr
Date: Sun, April 17, 2011 9:04 pm
To: martinuzarevic@gmail.com
--------------------------------------------------

Oj Martine! Ne mogu da jednom ne iskomentiram tvoju "rubriku" na forumu. Daleko je dogurala od začetaka, ali ne samo to, nego mi se čini da je jedinstvena na našim prostorima, po izboru informacija koje tamo objaviš. To je destilat najčišće frakcije penjanja, 38 gradi etički čiste unutarnje pustolovine. Rijetki su ljudi s toliko energije usmjerene k tako visokom cilju, mislim, tako visokom u HR kontekstu. Da bar mladi i na temelju te rubrike "baždare" svoja mjerila, umjesto da upijaju prosjek svega iz ove naše najbliže okolice. :( Pa evo jedno ohrabrenje za još puno probranih zanimljivih linkova i dobrih komentara uz njih!

M.D.

Pisalo se već o Martinovoj tragičnoj nesreći na Vršacu, pisalo se i o Martinu kao penjaču i kao čovjeku. Mislim da je već napisanom vrijedilo dodati i ovaj mali podsjetnik na Martinove ideale i vrijednosti do kojih je držao u alpinizmu.

Ovaj blog nije nikakav "nastavak" Martinove rubrike, meni bi to bio preveliki zalogaj. Budući da s Martinom dijelim ista razmišljanja, za njegov posao skidam mu kapu, a blog otvaram tek dragom prijatelju u sjećanje.

  Post your comment:Search Blog:

Tags:

Rock Climbing in Paklenica

Apartments in Paklenica

<<first     <previous     next>     last>> entries/page: 10 | 25 | 50 | 100 | all